Close

8 oktober 2015

Tot bloei komen. Doen waar je je toe geroepen voelt.

1556219_701590036551961_1895905174_oDaar stond ik dan, als avondvoorzitter van een klein congres, het Studiner
van STAP-dialoog en SBI Formaat. Ik mocht die avond in goede banen leiden. Als je me vijf jaar geleden had aangegeven dat ik dat op 5 oktober 2015 zou doen, had ik je in je gezicht uitgelachen.

Hoe kom ik dan op die plek? Want vijf jaar geleden vond ik het sowieso lastig om voor een grote groep te gaan staan en mijn zegje ontspannen te doen. Toegegeven: er is nog altijd spanning. Maar het is nu GEZONDE spanning: ik berijd het paard. Voorheen bereed het paard mij en een paard is echt zwaar, hoor…

Dus hoe dan? Er zit iets in mij dat die pijn wel aan wil omdat ik nog dieper weet dat ik ook echt goed ben in het begeleiden van dit soort processen. Toch diep van binnen ‘weten’ dat je dat echt wilt kunnen.

En als je het echt wilt (dat is passie!) is het een kwestie van het gewoon aangaan. Telkens weer de momenten opzoeken. Voor groepen staan, het woord voeren, het woord nemen, presentaties geven, trainingen geven (ook al iets waarvan ik zeker wist: dat ga ik echt nooit doen). Fouten maken, je neus stoten en ook de angst om het niet goed genoeg te doen: dat hoort er gewoon bij. Daar zit de oorzaak van de pijn vaak. Ervaring met afgewezen worden, en fouten maken.

Een plant heeft toch ook niet direct bloemen. Daar moet ie hard voor werken en heel veel saai gebladerte later ontstaat er dan een knop die onder de juiste omstandigheden ook echt uitkomt. Dan pas laat een plant zijn kleur zien. Dus tot bloei komen zou wel eens hard werken kunnen zijn, maar wel met een doel voor ogen. Passie en hard werken.
Het lijkt wel topsport.

En tenslotte: ik had daar niet gestaan als ik niet het vertrouwen had gekregen van mijn omgeving. Mijn omgeving had het me echt niet laten doen als ze er geen vertrouwen in hadden gehad. Mijn partners zijn ook gecommitteerd aan het bouwen aan een goed congres. Ik had niet de ruimte gekregen om die rol in te vullen als ze dat niet hadden zien zitten. Misschien begint het allemaal wel met dat vertrouwen.

One Comment on “Tot bloei komen. Doen waar je je toe geroepen voelt.

walter
8 oktober 2015 at 19:42

Herkenbaar. In de politieke arena op dezelfde wijze ervaren.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *