Close

20 november 2013

Portret van succesvol samenwerken

Onlangs voerde ik in een training een experiment uit. Ik liet de groep werken aan een gezamenlijk kunstwerk met als titel “Portret van succesvol samenwerken”. Ik gaf alle 8 aanwezigen een heel eigen, specifieke rol en taak. De opdrachtbeschrijving hield ik met opzet karig. Het ging mij niet om het resultaat dat ze samen maakten. Ik kijk graag of ze en hoe ze werkelijk tot samenwerking komen. Zonder direct leiderschap te benoemen.

Het ging dit keer eigenlijk heel goed: als snel was er iemand die met een procesvoorstel kwam op basis van de inhoudelijke opdracht: als we nu eerst eens de rollen verdelen; vervolgens kijken we wat voor materialen er liggen en daarna gaan we beginnen met ons werkstuk.

Het kan heel gemakkelijk misgaan als er geen (desnoods wisselend) leiderschap is. Er speelt natuurlijk direct van alles op het gebied van groepsdynamiek. Ik heb die groep geinstalleerd als groep door de taak te benoemen. Vervolgens trekt de leider zich terug. Zoals overigens ook veel gebeurd in gewone werksituaties.

Mensen zullen de bereidheid moeten hebben mee te doen, naar elkaar te luisteren en iets van zichzelf in dienst moeten stellen van het geheel. Ik heb dit experiment al vaker gedaan en je zult er versteld van staan hoe vaak mensen direct naar de materialentafel lopen, hun rol daar claimen, het materiaal meenemen en aan de slag gaan. Zonder ook maar enig overleg. Of hoe vaak er ‘echte leiders’ opstaan die zonder het zelf te beseffen hun zin doordrijven gewend aan de controlhouding waarmee ze het al ver geschopt hebben. Waardoor mensen alleen maar gaan meestribbelen; volledig uit de relatie gewoon doen wat gevraagd wordt, zonder verdere eigen inbreng.
Herkenbaar?

Keertje zo’n experiment doen met jouw team? Neem contact met me op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *